Teraz jest Pt lut 23, 2018 9:52 pm




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Nowy pecet 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: Śr sty 09, 2008 7:48 pm
Posty: 290
Post Nowy pecet
Naszło mnie na kupienie nowego peceta i nie wiem czy opłaca się teraz, czy trochę poczekać, a jeżeli teraz to czy opłaca się kupić coś takiego w takiej cenie?
AMD Phenom II X4 810 /2.6GHz, 95W, BOX, AM3/ ok. 700 zł

AsRock AOD790GX/128M /AMD 790GX/ ok. 380 zł

OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 ok. 150 zł

PowerColor Radeon HD4870 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out ok. 640 zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 ok. 225 zł

Pioneer DVR-216D SATA ok. 110 zł

OCZ StealthXStream 500W SLI rev.2 ok. 240 zł

Razem ok. 2500
Coś zamienić, poczekać?


Pt maja 15, 2009 5:31 pm
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: Pt mar 30, 2007 7:34 pm
Posty: 1090
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Nowy pecet
Na forum, na którym patrzyłem jest właśnie taki zestaw, a że ostatnio się tym nie interesuję, więc dokładniej nie pomogę.
Można chyba trochę poczekać, ceny idą chyba powoli w dół.

_________________
Cytuj:
Achuke: powiedzialem
Ach: do psa
Ach: THIS IS SPARTA
Ach: i uciekl

<F>zainstaluj gunza na nowo ^^
<z>heh a powiesz mi jak zrobic zeby nie odinstalowywac?


Pt maja 15, 2009 7:33 pm
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: N mar 18, 2007 11:58 am
Posty: 629
Lokalizacja: Cybertron
Post Re: Nowy pecet
Odpuść sobie 4 rdzeniowca, praktycznie nic konkretnego z tego nie korzysta. Jeśli już koniecznie chcesz mieć więcej niż 2 rdzenie, weź sobie AMD Phenom II Triple-Core 710 - kosztuje ok 530 zł, a wszystko (poza brakiem jednego rdzenia) jest takie samo. Różnicę dorzuć do pamięci (weź sobie 2x2GB DDR2 800 Mhz CL4, producent nie gra większej roli - choć osobiście mam Corsairy). Ewentualnie bierz 720 i licz na dodatkowy, nieuszkodzony rdzeń, który da się odblokować programem do podkręcania proca.

Co do Radeonów z serii 48xx - karty są bardzo dobre, ale z tego, co wiem, to ta seria cierpi z powodu tragicznego chłodzenia, lepiej się temu przypatrz, zanim zdecydujesz. Ja mam 4850 Asusa i czasem przy mocniejszych pozycjach mam w domu odrzutowiec (nie wspomniając już o tym, że musiałem zmienić szybkości wiatraka, bo przy grze w np. Left 4 Dead komp się wieszał).

Musisz też wziąść pod uwagę, że przez światowy kryzys wszystko jest droższe, a sam kryzys ma złagodnieć niby dopiero pod koniec tego roku.

_________________
HTTP://PALYGRUND.EU <- JOIN ME AND TOGETHER WE SHALL RULE THE GALAXY


Pt maja 15, 2009 8:51 pm
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: Śr sty 09, 2008 7:48 pm
Posty: 290
Post Re: Nowy pecet
Dzięki, a dlaczego 4 rdzenie są nieopłacalne? Co do kart graficznych to zaraz sprawdzę.

Edit: Cóż w necie nie znalazłem, a czy mógłbyś podać jakąś alternatywę dla tej karty?


Pt maja 15, 2009 8:57 pm
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: Pt mar 30, 2007 7:34 pm
Posty: 1090
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Nowy pecet
dopelfish^ napisał(a):
Co do Radeonów z serii 48xx - karty są bardzo dobre, ale z tego, co wiem, to ta seria cierpi z powodu tragicznego chłodzenia, lepiej się temu przypatrz, zanim zdecydujesz. Ja mam 4850 Asusa i czasem przy mocniejszych pozycjach mam w domu odrzutowiec (nie wspomniając już o tym, że musiałem zmienić szybkości wiatraka, bo przy grze w np. Left 4 Dead komp się wieszał).

Radeon 4870, referencyjne chłodzenie, wiatrak na 28% mocy - praktycznie niesłyszalny, w Windowsie ok. 70 stopni, w grze trochę więcej (teraz po grze mam 54 stopnie). Wcale nie narzekam. Karta chodzi codziennie na takiej temperaturze i się nie przejmuję. Mam właśnie od PC.

_________________
Cytuj:
Achuke: powiedzialem
Ach: do psa
Ach: THIS IS SPARTA
Ach: i uciekl

<F>zainstaluj gunza na nowo ^^
<z>heh a powiesz mi jak zrobic zeby nie odinstalowywac?


Pt maja 15, 2009 9:18 pm
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: N mar 18, 2007 11:58 am
Posty: 629
Lokalizacja: Cybertron
Post Re: Nowy pecet
Zumer napisał(a):
Dzięki, a dlaczego 4 rdzenie są nieopłacalne?
Jak już napisałem - praktycznie nic z tego nie korzysta. O ile w testach syntetycznych (wszystkie 3DMarki, itp.) wypadają lepiej niż 2 rdzeniowce, to gry korzystają dziś z max. 2 rdzeni. Lepiej kupić procka z mniejszą ilością rdzeni, a większym taktowaniem - będzie się sprawował znacznie lepiej.

Jacky napisał(a):
Radeon 4870, referencyjne chłodzenie, wiatrak na 28% mocy - praktycznie niesłyszalny, w Windowsie ok. 70 stopni, w grze trochę więcej (teraz po grze mam 54 stopnie). Wcale nie narzekam. Karta chodzi codziennie na takiej temperaturze i się nie przejmuję. Mam właśnie od PC.
Aha, czyli widocznie to ASUS ma tak spierdzielone chłodzenie. Skoro Jacky ma tą kartę i u niego jest wszystko OK, to bierz. Możesz jeszcze poprzeglądać testy na benchmark.pl - testują tam np. jak się sprawuje nowy Radeon 4980, ale w każdym teście masz też porównanie do innych, starszych kart.

_________________
HTTP://PALYGRUND.EU <- JOIN ME AND TOGETHER WE SHALL RULE THE GALAXY


So maja 16, 2009 10:45 am
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: Pt mar 30, 2007 7:34 pm
Posty: 1090
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Nowy pecet
dopelfish^ napisał(a):
Aha, czyli widocznie to ASUS ma tak spierdzielone chłodzenie. Skoro Jacky ma tą kartę i u niego jest wszystko OK, to bierz. Możesz jeszcze poprzeglądać testy na benchmark.pl - testują tam np. jak się sprawuje nowy Radeon 4980, ale w każdym teście masz też porównanie do innych, starszych kart.

Czy to jest referent, czy chłodzenie od Asusa, jakiś Glaciator czy coś?

Referenty 4850 mają podobno beznadziejne chłodzenie, jednoslotowe - nie dość, że głośne, to niewydajne.

_________________
Cytuj:
Achuke: powiedzialem
Ach: do psa
Ach: THIS IS SPARTA
Ach: i uciekl

<F>zainstaluj gunza na nowo ^^
<z>heh a powiesz mi jak zrobic zeby nie odinstalowywac?


So maja 16, 2009 10:53 am
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: N mar 18, 2007 11:58 am
Posty: 629
Lokalizacja: Cybertron
Post Re: Nowy pecet
Wygląda to dokładnie tak, jak tutaj:
Obrazek

_________________
HTTP://PALYGRUND.EU <- JOIN ME AND TOGETHER WE SHALL RULE THE GALAXY


So maja 16, 2009 3:08 pm
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: Pt mar 30, 2007 7:34 pm
Posty: 1090
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Nowy pecet
dopelfish^ napisał(a):
Wygląda to dokładnie tak, jak tutaj:
Obrazek

Czyli ten jednoslotowy referent. Wszyscy swego czasu na niego narzekali.

_________________
Cytuj:
Achuke: powiedzialem
Ach: do psa
Ach: THIS IS SPARTA
Ach: i uciekl

<F>zainstaluj gunza na nowo ^^
<z>heh a powiesz mi jak zrobic zeby nie odinstalowywac?


So maja 16, 2009 3:11 pm
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron